Friday 9 March 2012

PaGI yG MeNguJAkaN...

Assalammualaikum my blogger friend...
Slamat pagi, salam 1 Malaysia...hehe
pg ni mood ceria sbb ade 2 berita yg m'gembirakn...
1st good news....Thank You So Much to our Prime Minister, Dato' Seri Najib d'ats announce beliau s'mlm
b'kenaan k'naikan gaji p'jawat awam s'byk 13%. Ade lg yg lain2 tp yg plg m'gujakn of course le psl gaji...hehe
Thanks again....
2nd good news....sya dh jumpe card reader sya so blh le upload gmbar..excited sgt...
Sya dpt resepi ni dr kwn lama sya..Pn. Jamaliah Sharif semasa same2 keje kt Tmn. Melawati dlu...klau
x silap thn 2001. Smpai skarang sya msh smpan resepi moist coklat kek ni...mmg sdp. Dh byk kli actually sya buat. Resepinye akn sya masukkn agar kite dpt b'kongsi & b'tukar2 pndpt...
 Kpd kak jamaliah...andai t'baca blog sya ini, izinkn sya share resepi ni ye...


Sya ni x brape pndai nk topping...lom hbs blajar lg..hehe. So ini le rupe kek moist sya tu...
Kpd kwn2 d'luar sya...berilh komen agar sya dpt m'nmbah baik resepi ini. tq.

Resepinye :

Bahan A:
250gm butter
10oz gula castor
4 biji telur
8oz tepung naik sendiri
1/2 camca esen vanilla
Bahan B :
1 cawan air
1 cawan koko
1/2 cawan gula

Caranye :
Msakkn bahan B dgn api yg kecil hingga sebati kemudian matikan api & biar sejuk.
Pkul butter & gula hingga kembang..msukkn telur s'biji demi s'biji smbil d'kacau rata.
Msukkn vanilla, tpung sedikit demi sedikit.
Akhir sekali msukkn bancuhan koko yg tlh d'sejukkn td. Kacau hingga rata.
Kemudian msukkan k'dlm bekas yg tlah d'sapu butter @ minyak.
Bakar selama 1 jam 20 minit pd suhu 180 darjah celcius atau t'pulang pd oven msg2...
Slamat m'cuba...

6 comments:

  1. amboiii...tayang kek pepagi, jangan...akak ni dah la tak keje, goda2 dgn kek pulak.
    kek mcm ni mmg sedap kan, sampai tak sedar berapa keping kita ngap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...actually buat nye s'mlm la kak tp x smpat nk update gmbar...
      buat kek mcm ni mmg x leh nk smpan lama...s'kli mkn je kak...
      lg sya ni yg anak rmai, sume sdg m'beso lak tu...

      Delete
  2. wahhhhhh! nampak sedaaaappp !
    dah habis ngap lom?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedaaapppp cik aida....
      mntak maaf la ye, dh hbs dh...
      mixer br kt ade, ape lg..test le resepi ni...hehe

      Delete
  3. sayang laa nak gune mixer baru tuh. hihihi
    kite tak reti nak buat toping laa kak.

    ReplyDelete
  4. wah kek cekelat ..sukar dilepaskan.. ooo ni kene convert suktan daalam gram la ni ek.. hehehe tapi kalau sukatan resepi lama mmg guna oz kan.. mmg nmpak moist kek nyer tu...

    ReplyDelete